En annan forskargrupp visade att äldre kvinnor vars kost var traditionellt hjärtkärl-vänlig, speciellt MIND-dieten, hade mycket lägre risk för att utveckla demens.
Ett gott näringstillstånd påverkar livskvaliteten, minskar risken för infektioner och näringsbristrelaterade sjukdomar. 2015 är trenden inom demensforskningen att låta folk bo kvar hemma och få behandling som inte bygger på läkemedel. Nya rön visar att kött, ägg och mjölk stärker minnet och minskar risken att drabbas av alzheimer.
MIND-dieten har visat sig minska risken för alzheimer med 53 procent. Regelbundet kaffedrickande minskar risken för demens. Högt blodtryck, fetma och ohälsosam kost ökar alltså risken att drabbas av demens. Personer som kontrollerar storleken på sina matportioner främjar kontroll av din kroppsvikt vilket påverkar dina blodsockernivåer positivt och minskar risken för att utveckla typ 2 diabetes. Nordisk kost håller hjärnan ung, kolesterolrik mat får hjärnan att åldras i förtid ... Men nu har en studie på kvinnor visat att de som äter vegansk mat hade högre syreupptagningsförmåga än som de som … Fysisk aktivitet är en betydande faktor som kan minska risken för att utveckla demens och rekommenderas för vuxna med normal kognitiv förmåga.
Bland de som utvecklade demens var 39 procent överviktiga (BMI över 25) och 7 procent feta (BMI över 30). Det visar en ny studie. Att kontrollera matportioner hjälper till att minska kaloriintaget och efterföljande blodsockerspikar.
Det kan handla om en stroke, ett hårt slag mot huvudet, eller hjärtsvikt som minskar syretillförseln till hjärnan. - Traditionell, gammal svensk mat är bra för hjärnan, säger Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska institutet. – Det gäller att redan i medelåldern vara uppmärksam på riskfaktorer som höga kolesterolvärden, högt blodtryck och fetma.
Mat som innehåller så kallade tomma kalorier eller kallas för skräpmat är generellt rik på kalorier och mättat fett, men fattig på vitaminer och mineraler. Enkelt uttryckt säger hon att "det som är farligt för hjärtat är också farligt för hjärnan".
Maten bör vara energirik för alla som visar tecken på undervikt, undernäring och viktnedgång. Demens- sjukdomens kognitiva symtom (minnesproblem, koncentrationssvårigheter med mera) påverkas inte av ett förbättrat näringstillstånd men personen kan molecular endocrinology, epigenetics, structural biochemistry, cellular virology and nutrition. nyheter sport plus tv lokalt nÖje mat & dryck kultur ledare debatt family wellobe a-Ö om sÖk Maten som minskar risken för demens En ny diet som halverar risken för demens. Mat som är bra för minnet Gröna bladgrönsaker: De ger dig massor med B-vitamin som är bra för hjärnfunktionen. Frida Andersson Johansson frida.johansson@veteranen.se. Man behöver inte följa dieten slaviskt – risken att insjukna minskar även om man slarvar lite grann. De som ”i huvudsak” äter enligt MIND sänker risken för sjukdomen med 33 procent. Det finns mat som ökar respektive minskar risken för inflammationer.